BIO

Jazz drummer Markus Ketola has studied classical percussion while working in miscellaneous dance floor combos, musicals and theatre orchestras. Since 1993 Ketola has played in the ranks of the prestigious UMO Jazz Orchestra, appearing in concert with numerous top soloists and leaders, such as Michael Brecker, John Scofield, Joe Lovano, Dave Liebman, Kenny Wheeler and Mercer Ellington. Ketola has also performed in various big band backing sections, such as the NDR Big Band (Hamburg, Germany), Norrbotten Big Band (Luleå, Sweden) and European Broadcasting Union Big Band. Beside the big band league, he has had lots of renowned small ensembles, latest with legendary American tenor saxophonist Lenny Pickett, French bass player Dominique DiPiazza and Swedish guitar player Max Schulz.
***


Markus Ketola on opiskellut pääinstrumenttinsa rumpujen lisäksi pianonsoittoa, klassisia perkussioita  ja sävellystä. Vuonna 2007 Ketola valmistui Sibelius-Akatemian jazzosastolta musiikin tohtoriksi. Hänen 25-vuotiseen muusikonuraansa mahtuu monenlaisia projekteja bändikeikkailusta lavatansseihin, teatteriproduktioihin ja musikaaleihin, mutta hänet on tunnettu jo pitkään ensisijassa jazzpuolen vaikuttajana.

Ketola on soittanut Umossa vuodesta 1993 lähtien ja vieraillut muissakin eurooppalaisissa big bändeissä (NDR Hampuri, Norrbotten Luleå, Bohuslän Göteborg). Ketola on soittanut useiden kansainvälisten artistien kanssa, joista mainittakoon Michael Brecker, John Scofield, Dave Liebman, Benny Golson, Mercer Ellington, Bill Evans, Joe Lovano. 

Jazzin saralla hän on työskennellyt myös monien pienempien yhtyeiden parissa, joista osa on ollut kokeilevia crossover-ryhmiä, kuten Nada, Free Okapi, joka sai vuoden 1999 Valopilkku-tunnustuksen, sekä Kerava Quartet, joka on esittänyt ja levyttänyt Eero Hämeenniemen teoksen jousikvartetille ja rummuille. 

Ketola on tehnyt kolme omaa soololevyä ja säveltänyt musiikkia elokuviin ja yksittäisille artisteile. Hänen Tila Ensemblensa ensilevy Tila (Lake End 1998) valittiin Helsingin Sanomien Vuoden Jazzlevyksi; seuraavana vuonna se voitti Jazz-Emma-palkinnon. Hän on säveltänyt musiikkia niin UMOlle (Jatkumo, Lake End 2003) kuin Yleisradion ja European Broadcasting Unionin kansainvälisiin produktioihin, sekä yksittäisille solisteille. Ketola on säveltänyt myös elokuvamusiikkia, josta mainittakoon tv-elokuva Puhdas päämäärä (YLE TV1/Draama 2005). Musiikin esittää Radion Sinfoniaorkesteri.